Humble Homemade Hifi

Filter Ontwerp

Bij Humble Homemade Hifi bieden we alle stadia van ontwerpwerk met betrekking tot luidsprekerfilters aan. Dit kan variŽren van enkel op basis van simulaties ontworpen filters tot volledig op maat gemaakte filters op basis van echte metingen. Voor op simulatie gebaseerde ontwerpen modelleren we de drivers en behuizingen zodat rekening wordt gehouden met zaken als randdiffractie, baffle-step verliezen, tijdsvertraging tussen drivers en poort, enz. Impedantie- en frequentiecurves worden vervolgens gegenereerd en gecombineerd met uitgebreide real-life data die door de jaren heen zijn verzameld. Dit resulteert in een filterschema met enkele opties voor het aanpassen aan persoonlijke smaak. Voor dit eenvoudig filterontwerp rekenen wij EUR. 157,30 (EUR. 130,- excl. BTW). Deze prijs is voor een ontwerp met maximaal drie drivers. Voor complexere ontwerpen wordt een offerte gemaakt. Een voorbeeld van een simulatie voor een drie-weg luidspreker kunt u hier downloaden: loudspeaker-simulation-example.pdf.

Houd er rekening mee dat een filterontwerp op basis van simulaties niet zulke goede resultaten zal opleveren als een op basis van werkelijke metingen van de luidsprekers. Dit komt door het simpele feit dat metingen nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn dan gesimuleerde gegevens. Met nauwkeurigere data kan meer worden bereikt. Een volledig en uitgebreid filterontwerp is een uiterst tijdrovend proces dat veel meten en simuleren vergt maar ook het bouwen van prototype filters en uitgebreide luistersessies omvat. Dit brengt uiteraard meer kosten met zich mee en houdt in dat de luidsprekers hier ter plaatse moeten zijn.

We bieden ook de service van het leveren van componenten en het bouwen van filters. De keuze van componenten wordt bepaald door een combinatie van factoren zoals persoonlijke smaak en matchen met de rest van het systeem en natuurlijk het beschikbare budget. Op basis van onze ervaring kunnen we adviseren welke componenten het meest geschikt zijn. We zijn altijd op zoek naar de meest neutrale optie, maar een bepaalde "signatuur" kan ook meegenomen worden, mocht dat nodig zijn. We rekenen u eenvoudig de kosten van de onderdelen, de printplaten waarop ze zijn gemonteerd en een nominaal bedrag voor de montage. Bovendien: als u een bestaand filterontwerp heeft waarvoor u wilt dat wij de filters assembleren, stuur ons een e-mail met het schema en wij u ontvangt van ons passende offerte. Alle vermelde prijzen zijn geldig gedurende 30 dagen vanaf de datum vermeld op de offerte. Waar offertes worden gegeven, blijft de prijs de overeengekomen prijs, tenzij u om extra werk vraagt.

Wat onze klanten zeggen ...........

"Ik heb de onderdelen binnen gekregen en de filters in elkaar gezet en ik kan je vertellen dat ik het geluid helemaal geweldig vind! Instrumenten en zang klinken zo echt en de speakers verdwijnen helemaal. Geen enkel bijgeluid van de filters, in tegenstelling tot de oude. Ik kan je niet genoeg bedanken." (Marcus, Kopenhagen, Denemarken - gesimuleerd filter ontwerp)

"Hallo Tony, ik heb de luidsprekers met jouw filters in elkaar gezet en het resultaat geŽvalueerd. Het geluid is geweldig! Zoals je op de foto kunt zien, staan ze in een grote kamer en de speakers hebben er geen probleem mee om de kamer met autoriteit te vullen. De bas is polychromatisch en heeft een goede diepe extensie. De Morel middentoner is extreem schoon en heeft de meest realistische weergave van zangstem die ik heb gehoord. De luidsprekers hebben een opmerkelijke attack bij zaken als luide rim-shots en andere impulsen met veel energie. Jouw filter verbindt alles naadloos met elkaar. Geen bass-boost nodig gehad, verrassend voor een gesloten kast. Ik deed mijn 'opblaas' test door het begin van Dark Side of the Moon te spelen op 100 watt met pieken van 300 watt. Geen rook, dus het lijkt erop dat de elektrolytische condensatoren het houden. Erg bedankt. Ik hoop weer met je samen te kunnen werken." (Jim, New Hampshire, Verenigde Staten van Amerika - custom filter ontwerp en bouw)

"Hallo Tony, Ze klinken absoluut fantastisch!! Perfect uitgebalanceerd. Zeer gelijkmatig, gecontroleerd en warm. Met mijn vorige opstelling klonk de meeste digitale muziek ruw en dun in vergelijking met platen, maar nu zijn compact discs precies goed! Heel erg bedankt voor je mooie werk en begeleiding." (Will, New York, Verenigde Staten van Amerika - custom filter ontwerp en bouw)

"Ik heb eindelijk mijn luidsprekers opnieuw opgebouwd met jouw nieuwe filters. Kostte me veel tijd. Ik was erg bezorgd over de filters en dacht dat die zouden mislukken. Ik heb jaren ervaring met eerste orde filters, maar nooit tweede orde met omgekeerde polariteit. Het geluid is een enorme verbetering. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het veel beter zou zijn, een klein beetje. Mijn speakers klonken al geweldig. Vrienden en familie dachten allemaal dat ze geweldig waren. In vergelijking met AUD 50.000+ luidsprekers in de winkels klonken mijn luidsprekers al veel beter dan de meeste. Maar nu zitten ze op een ander nivo. De geluidskwaliteit is zeer gedetailleerd. Meer gedefinieerd. Precieser. Elke driver is nauwkeuriger. Ik denk dat de beste manier om dit te beschrijven is dat het voorheen een geweldige foto was, maar nu is de foto glashelder waar het eerder enigszins onscherp was. Ik kan het volume van mijn versterker veel harder zetten. Het voelt veiliger. De bas is ook beter, voorheen waren de bas en de algemene geluidskwaliteit afhankelijk waren van de luisterpositie. Nu maakt het niet uit waar ik door de kamer loop, de bas klinkt overal goed .... je hebt alles perfect gedaan." (Rocco, Perth, AustraliŽ - custom filter ontwerp en bouw)

"Hoi Tony, ik wilde je even laten weten dat de filters zijn gearriveerd en dat ik erg blij ben met het resultaat. Bedankt voor het bieden van zulke goede service." (Gerry, South Croydon, Verenigd Koninkrijk - custom filter ontwerp)

"Ik luister al maanden naar Sim 03 en ik ben dolgelukkig. Het ontwerp is ultra muzikaal en hoe meer ze ingespeeld raken, hoe minder gevoelig ze zijn voor plaatsing en geven een verbazingwekkend coherent geluidsbeeld. Je slaat de spijker op zijn kop! Sim 02 was in het begin een beetje donker / terughoudend. Met de tweaks die je aanbeveelde veranderde ik de waarde van de weerstand en de condensator en kreeg ik rillingen de eerste keer dat ik naar de luidsprekers luisterde. Met de nieuwe crossover geÔnstalleerd klinken ze zů goed. Ik kan je niet genoeg bedanken." (Scott, Greenwich, Verenigde Staten van Amerika - custom filter ontwerp)

"Even een update betreffende mijn filters. Het formaat is goed en ze passen mooi in de luidsprekerkasten. Ik heb de filterkabels volgens uw advies aan de drivers gesoldeerd. Het geluid is geweldig! Het hoog is gedetailleerd, maar niet scherp. De mid-bas is geweldig. Staging is absoluut breder en veel nauwkeuriger. De filters laten echt het potentieel van de luidsprekers horen." (Simon, Singapore - custom filters for zelfbouw luidsprekers)

"Vanmiddag arriveerden de houten filterkastjes. Het kostte me 1,5 uur om alles gereed te maken en aan te sluiten, en wat een prachtig geluid ze produceren. Ik geef ze nog even de tijd om in te spelen en ben daardoor nog niet kritisch aan het luisteren maar ik kan nu alvast concluderen dat je mijn luidsprekers hebt gered! Je hebt geweldig werk geleverd, ik ben heel blij. Vanmiddag kwam toevallig een vriend langs om zaken te bespreken, ik speelde een paar liedjes voor hem en hij beweerde dat het hem kippenvel bezorgde." (Harry, Shanghai, China - custom filters for zelfbouw luidsprekers)

"Ik heb inmiddels een tijdje naar mijn speakers geluisterd met de nieuwe cross-overs en ik kan zeggen dat ik nu een goed begrip heb van wat een echt mooie cross-over kan doen voor het geluid. Het is niet alleen dat de kwaliteit van de reproductie nauwkeuriger is, het is de enscenering die de muziek verandert in voor en om mij heen gespeeld te worden in plaats van alleen maar naar mij. Een geweldig voorbeeld is Stravinski's "Rite of Spring", die nu ruimte, diepte en een muzikale kwaliteit heeft die er niet eerder was." (Mike, Minneapolis, Verenigde Staten van Amerika - filters voor zelfbouw luidsprekers)

"Ik ben eindelijk klaar met mijn luidsprekers. Zonder uw hulp zou het heel moeilijk zijn geweest. Dus ben ik zonder woorden waarmee ik u kan bedanken voor uw tijd, kennis en ervaring om mij te helpen. De crossover die je hebt ontworpen werkt geweldig en ik denk niet dat ik iets zal veranderen. Het geluid is echt schoon, dankzij de hoge tonen die luchtig, fris en tegelijkertijd goed uitgebalanceerd zijn met de rest van het spectrum. Het geluid is rijk van toon en heeft een geweldig timbre. Al met al, echt goede zelfgebouwde luidsprekers. Het is veel meer waard dan de geÔnvesteerde middelen. Voor de eerste keer in 30 jaar ben ik tevreden met mijn geluid. Heel erg bedankt." (Vlado, KroatiŽ - filters voor zelfbouw luidsprekers)

"De filters arriveerden en we hebben ze direct aangesloten. Je kon direct de verbeteringen horen. Precies zoals je zei: een breder en dieper geluidsbeeld en meer detail van boven naar beneden. De verandering die je hebt gemaakt in het filter-ontwerp produceerde een strakker en schoner bas. Mijn vriend van de audio club die hier was zat daar en zei alleen maar "wow", hij meende dat ze gemakkelijk kunnen concurreren met luidsprekers van tussen de 25 tot $30.000. Na ongeveer een week kwam de crossover ontwerper langs en ook hij was onder de indruk. Hij is altijd erg zuinig, maar toen hij wegging keek hij me aan en zei dat hij ook zou kijken naar het betere onderdelen in zijn luidsprekers. Daarna is de meubelmaker langs geweest en hij kon de verbeteringen niet geloven, hij zei dat hij geen tekortkomingen kon ontdekken. De meubelmaker gaat voor zichzelf ook een paar luidsprekers bouwen. Tony Ik kan je niet genoeg bedanken, ik ben erg blij. Tony je was een genot om mee te werken, je professionaliteit en vrijgevigheid is de beste die ik ooit ben tegengekomen. Ik merk dat je een goed mens bent. Heel veel dank, dit is het beste wat ik ooit in audio heb gedaan." (Jay, Kirkland, Verenigde Staten van Amerika - filters voor zelfbouw luidsprekers)

Het ontwerpen van luidspreker filters

Een filter is het hart en de ziel van iedere luidspreker. Zelfs de beste drivers ter wereld, gemonteerd in een goed gebouwde kast kunnen verschrikkelijk klinken als de filtertypologie en kwaliteit van de filtercomponenten niet goed zijn of niet goed geÔmplementeerd. Een luidspreker filter heeft verschillende functies, de voornaamste is het frequentiespectrum in stukken verdelen zodat de desbetreffende drivers ze kunnen verwerken. De woofer moet worden verzwakt voordat het begint te bundelen bij hoge frequenties, een tweeter heeft bescherming tegen lage frequenties nodig, zodat je hem niet opblaast! Nu lijkt dit in eerste instantie makkelijk, je hoeft alleen te kijken naar de datasheets van elke driver, zien in welk gebied ze elkaar overlappen, aan de hand daarvan een overnamepunt kiezen ergens halverwege, voer vervolgens de gegevens in ťťn van de vele online crossover calculators - en bingo! Helaas, zoals met de meeste dingen in het leven, is het bij lange na niet zo eenvoudig.

Ten eerste hebben luidspreker drivers geen vlak frequentie- en impedantie verloop. De belasting die een driver presenteert aan een versterker bestaat uit een complexe elektrische impedantie, een combinatie van zowel weerstand als capacitieve en inductieve reactantes. Een luidspreker driver heeft geen constante weerstand over zijn frequentiebereik, maar een frequentie afhankelijk weerstand. De impedantie stijgt naar hogere frequenties toe door de inductiviteit van de spreekspoel, de luidspreker heeft mechanische resonanties, de behuizing verandert de elektrische en mechanische eigenschappen van een woofer of een tweeter, enz. (Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker). Zo kan een midwoofer met een nominale inpedantie van 8 ohm pieken hebben van meer dan 100 ohm en of een dip omlaag naar 6 ohm. Dus dat maakt alle statische grafieken, tabellen en online calculators volkomen nutteloos. Die gaan uit van constante waardes. Dus de enige manier om een luidspreker filter correct te ontwerpen is zeer nauwkeurige metingen te maken van elke driver in hun definitieve behuizingen nadat ze zijn ingespeeld. Frequentie en de impedantie curves met hun corresponderende akoestische en elektrische fase. Tevens moeten waterval diagrammen worden gemaakt om te zien of er sprake is van delen van het frequentiespectrum die een beetje te lang doorklinken. En voeg daarbij een paar off-axis frequentie metingen om baffle rand diffractie problemen te detecteren, plus enige vervormings metingen voor het spotten van een andere "gruwelijkheden". En vergeet niet om de output van de basrflexpoort te meten - in het bijzonder bij een twee-weg systeem, er kan namelijk nogal wat middentoon energie uit de poort stralen!

Na een grondige interpretatie van al deze gegevens, worden de desbetreffende data ingevoerd in accurate en veelzijdige simulatie software waarbij verschillende crossover typologieŽn en opties worden gemodelleerd. Dit is waar ervaring handig is om te weten waar potentieel in zit en wat is een complete verspilling van tijd is. Dit modelleren resulteert in ongeveer 5 of 6 verschillende filterschema's die allemaal een min of meer vlakke frequentie curve en versterker vriendelijke impedantie curve hebben en bovendien vriendelijk genoeg zijn naar de driver / kast combinatie toe. Zij kunnen verschillen in steilheid van de filterhellingen, overnamepunt, tal van extra correctie correctie-netwerken hebben of juist relatief eenvoudig zijn, etc, etc. Elk van deze 5 of 6 verschillende filters worden vervolgens in het echt opgebouwd met standaard kwaliteit componenten en vervolgend uitgebreid beluisterd. Dit gedeelte van het ontwerpen is heel interessant omdat het je laat horen hoe de verschillende driver / crossover combinaties samenwerken (of niet). Sommige combinaties "harmoniseren" beter dan andere, maar ze hebben allemaal hun eigen klankmatige signatuur. Na deze langdurige periode van evaluatie blijf je zitten met ongeveer de helft van het aantal van filterschema's die nog altijd goed lijken te klinken. Dan is het tijd om opnieuw te meten. Deze metingen zal laten zien wat een potentieel "probleem gebied" zou kunnen zijn en samen met de klankmatige eigenschappen helpt het de mogelijkheden te beperken. Een simpel voorbeeld: stel dat je twee filter opties overhoudt die allebei heel goed klinken. Met de recente metingen in het achterhoofd, verdere modellering van deze filters en zelfs nog meer luistersessies, probeer je de twee opties zo te "fine-tunen" tot je het gevoel hebt dat je er niets meer uit kunt persen. Laat ze beiden met elkaar concurreren, als een soort speaker "shoot-out". Wanneer crossover A de winnaar lijkt te zijn zowel geluidstechnisch als meettechnisch wordt vervolgens crossover B aangepakt totdat het beter wordt dan type A. Houd dit proces zo lang mogelijk vol, combineer metingen met het luisteren naar alle soorten muziek, van strijkkwarteten tot big-band, van elektronische dansmuziek tot grote orchestriale- en koor werken (zie mijn Muziek Pagina voor inspiratie). Maak niet de fout om alleen te luisteren naar zogenaamde audiofiele opnames van jazz-trio's die je vaak bij hifi-shows hoort. Ze klinken altijd goed, zelfs op een crappy systeem. Geef ze iets gezonds te eten zoals een aardige portie van Johann Sebastian Bach's Weihnachtsoratorium. Dit deel van het filterontwerp heeft niets te maken met persoonlijke smaak noch is het onderdeel van "voicing". Het enige waar je tijdens deze fase mee bezig moet zijn, zijn zaken als balans, neutraliteit, ruimtelijkheid en coherentie.

Na een tijdje houd je een filterschema over dat heel goed meet en heel goed klinkt. Dit schema zal dienen als basis voor de laatste fase van het ontwerp. Het is nu tijd voor de fijn-afstemming, systeem matching en een beetje persoonlijke smaak. Het filter wordt vervolgens opgebouwd met hoogwaardige filter componenten op de meer kritische posities. Dit kan een beetje lastig worden, want je moet rekening houden met de signatuur van de luidspreker drivers, etc en het karakter van de filter componenten. Ze moeten allemaal goed gaan tot een synergie die nodig is om het systeem tot een veel hoger niveau te brengen. Het heeft geen zin om alleen maar de "beste" componenten te kopen, de kans dat je een perfecte match krijgt op die manier is nogal onwaarschijnlijk. Wat ik meestal eerst doe met (bijvoorbeeld) een twee-weg systeem, is om te beginnen met de laagdoorlaat spoel van de midwoofer omdat de keuze hier iets beperkter is: luchtspoelen van de verschillende draaddiameters, rond draad, vlak draad, zeskant draad, litzedraad, koperfolie met polypropyleen of koperfolie met geÔmpregneerd papier - dan heb je het wel gehad! Als je hebt besloten wat je favoriete spoel is, dan is het tijd voor de belangrijke tweeter hoogdoorlaat condensator. Ik meng vaak "smaken" in verschillende verhoudingen om de smaak te verkrijgen die ik lekker vind. Uit ervaring weet ik welke types / merken goed samengaan, net als zout en peper, pindakaas en jam, fish & chips, gin & tonic, etc, etc. Een ander gehoormatig kritische component is de weerstand die direct in het signaalpad van de tweeter zit. Deze werkwijze wordt herhaald voor alle onderdelen door het hele filter. Om een maximum in coherentie te krijgen, kies ik vaak een vergelijkbaar type spoel voor de hoogdoorlaat spoel parallel aan de tweeter.

De kers op de taart zijn bypass condensatoren. Dit zijn componenten met een zeer kleine capaciteit ten opzichte van de hoofdwaarde. Bij normale simulatie software zie je geen verschil als ze op hun plaats zijn, maar ze geven wel kleine hoorbare verbeteringen in zaken als rust, micro-detail en ruimtelijke informatie. Deze componenten zijn vaak zo goedkoop dat je ze in vele posities kunt gebruiken en mix meerdere soorten tot u uw favoriete smaak hebt gevonden.

Zoals u nu al kunt raden, kan het ontwerpen van een luidspreker filter erg arbeidsintensief zijn en daarom een zeer tijdrovende activiteit zijn. Maar de hoeveelheid tijd die nodig is kan veel variŽren, afhankelijk van zaken zoals de keuze van de drivers en de grootte en complexiteit van de gehele luidspreker. Als u uw eigen luidsprekers hebt gebouwd en iemand zoekt om de filters te ontwerpen, stuur dan een e-mail voor een offerte. We bouwen ook filters naar specificatie als u al een filterschema heeft.Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht. Alle ontwerpen zijn vrij voor privť gebruik, commercieel gebruik is ten strengste verboden. Copyright © Humble Homemade Hifi
Humble Homemade Hifi is onderdeel van tg-acoustics KvK 37138402

Last updated 20.1.2024